Ah Minel Aşk: Hat ve Kaligrafi / Bursa Şehir Gazetesi / 2013

2022-02-02 23:49:49

AH MİNEL AŞK: HAT VE KALİGRAFİ

 

İnsan… ve insanı lisan ile insan eden ilk “Oku” emrindeki yaz(g)ı.

 

Öyle ki; insanlığın varoluşunu tefekkür ettiğimizde, yaşam biçiminin, iç ve dış etkenlerinin, derdinin ve dermanının, mutluluğun ve hüznün, bulma ve yitirme algısının ve dahası hâleti ruhiyesinde taşıdığı tüm insan olgularının, ilk nazil olan beş ayetin ilk kelimesi “Oku” fiili ile hayat bulduğunu görmekteyiz.

 

Yaratan Rabbinin adıyla oku.

O, insanı bir kan pıhtısından yarattı.

Oku! Rabbin sonsuz kerem sahibidir.

O Rab ki kalemle yazmayı öğretti.

İnsana bilmediği şeyleri öğretti.

Alâk Suresi 1-5

 

Ayetler insanlığın varoluş gayesindeki tüm sırların okuma erdemi ile sağlanabileceğini göstermektedir. Fazla değil, düşüncemizi biraz daha zorladığımızda okumak ve yazmak eylemlerinin ilk inen ayetler içerisinde yer alıyor olması, kalem ehemmiyetini de göstermektedir. Okumanın göz ile harfler arasında bir hasbihâl durumu olduğu kaçınılmazdır. Sonrasında ruhumuzu aydınlatan ve harflerin tüm bedenimizi de kapladığı, içinden çıkılamaz bir hengameden ziyade, kâinatın neresinde olmamız gerektiğini vurgulayan, ve bir Elif harfi doğruluğunda durmamızı sağlayan bir eylemdir yazı. Okumak ve yazmak, Hakikatten başka bir arayış yolculuğu olmasa gerek.

 

Yazının tarihine baktığımızda, asırlar öncesinden bugüne kadar yüzlerce farklı sembolik ve alfabetik form örneklerini görmekteyiz. Her milletin dil, din ve kültür çeşitliliğine göre bir yazı sistemi bulunmaktadır. Yazı sistemleri ortaya çıkmadan önce, dil olgusuna şahitlik edebilecek hiçbir belirti yoktur. Dolayısı ile dillerin oluşumunu ancak yazılı kaynaklar ile öğrenebiliriz. Ve fakat İlâhi Vahye dayanan Allah’ın ayetleri geçmişe ve geleceğimize bir çok açıdan ışık tutmaktadır. Şahsen yazılı görselliğin, tamamen inanç kaynaklı ortaya çıktığını düşünüyorum. Bunun yanında yazının ihtiyaçtan dolayı ortaya çıkışı bizlere toplumun sosyal boyutunu da göstermektedir.

 

 

Türkiye’de 1928 yılı harf inkılabından sonra Latin Alfabesine geçiş dönemi başlamıştır. Bu harfler ile güzel yazı sanatı icra edilmesi ise, Latin Alfabesi ile Kaligrafi Sanatı gerçeğini de gün yüzüne çıkarmıştır.

 

Kaligrafi: Güzel Yazı; Yunanca Kallos ve Graphia kelimelerinden türemiş olan güzel yazının ifadelendiriliş halidir.

Kallos: Güzel

Graphia: Yazı, Çizgi

Kaligraf: Belirli teknik çizimlerle harfleri figüratif dahilinde biçimlendirerek, yazıyı görsel sanat halinde icra eden kişilere verilen ünvandır.

 

Yazı Yolcusu

Bursa Şehir Gazetesi

2013

.